omega-3

Gode kilder til Omega-3

Omega-3 fettsyrer er en gruppe flerumettede fettsyrer som er viktige for en rekke funksjoner i kroppen. Noen typer omega-3 er funnet i matvarer som fett fisk og skalldyr. En annen type finnes i noen vegetabilske oljer. Omega-3 er også tilgjengelig som kosttilskudd. 

 

Om Omega-3 fettsyrer

Omega-3 fettsyrer er en samle betegnelse på alle fettsyre kjeder som har en dobbel binding på det tredje karbon atomet, på samme vis har omega-6 og omega-9 dobbel binding på henholdsvis 6. og 9. karbon atomet.

Omega-3 fettsyrene er bygd opp i en kaskade, en form for hierarki hvor de korteste fettsyrene er nederst og de lengste er øverst. De som er øverst i kaskaden er mer ettertraktet for kroppen og de som er nederst finest det flust av i maten vi spiser. Kroppen bruker de nederst i kaskaden til å lage de høyere oppe i kaskaden. Det er en kostbart prosess, det er derfor viktig å få disse inn via maten eller et kosttilskudd.

 

Marine omega-3 fettsyrer

De mest kjente omega-3 fettsyrene er de marine fettsyrene, eicosapentaensyre (EPA) og docosahexaensyre (DHA). Disse får vi i oss gjennom fet fisk og kosttilskudd som tran og fiskeolje kapsler. Felles for alle de marine flerumettede fettsyrene er at de er laget i mikroalger, mikroskopiske encellede organismer som lever i vann og sjø. Fisk får disse omega-3 fettsyrene gjennom maten de spiser, og slik får vi omega-3 fra fisk i vår mat.

Det er vesentlig bedre å gå direkte til kilden for å høste disse essensielle fettsyrene. Mikroalgene som blir brukt til kosttilskudd er dyrket på land i lukkede systemer. Dermed er mikroalger en fullstendig bærekraftig kilde.  Havets ressurser blir ikke misbrukt, er naturlig fri for miljøgifter og tungmetaller.

 

Plantebaserte omega-3 fettsyrer

Det er en del fett i den grønne maten vi spiser, stort sett er det en overvekt av omega-6 fettsyrer, mer enn vi egentlig har behov for. Det er derimot et underskudd av omega-3, den mest vanlige omega-3 fettsyren heter alfa-linolensyre (ALA) og er nederst på omega-3 kaskaden. ALA er en essensiell fettsyre, noe som betyr at menneskekroppen ikke kan produsere den. ALA kan konverteres, vanligvis i små mengder, til EPA og DHA i kroppen, det er en ressurskrevende prosess. Det er helt klart mye bedre å innta omega-3 direkte gjennom maten vi spiser eller i form av et kosttilskudd.

Vær smart! Tegn abonnement i dag Få første måned gratis

Greenomega Omega-3

Vi gir deg første måneds forbruk av AlgO-3, da vi mener kvaliteten er så høy at den må oppleves!

To kapsler AlgO-3 gir deg hele 500 mg DHA som har en dokumentert effekt på hjernen, synet, avleiring i blodårene, foster og spedbarn som ammes.

Del denne artikkelen

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

Green Omega

Greenomega Omega-3
Daglig inntak av to kapsler AlgO-3 gir deg 500 mg DHA som har en dokumentert effekt på hjernen, synet, avleiring i blodårene, foster og spedbarn som ammes.